Värmeelementen

Lufta elementen

Ibland kommer det in luft i elementens vattensystem vilket gör elementen mindre effektiva. Elementen luftas med den lilla luftningsventilen som sitter på elementet och för att göra det behövs en elementnyckel.

Här är en video som beskriver hur luftningen går till:

Fixa kärvande sprint

Värmeelementen i husen innehåller varmvatten som går i ett slutet system i hela området. På varje element sitter en termostat. När man “sätter på” elementet på hösten skruvar man på termostaten som då frigör en liten sprint som släpper igenom varmvatten. Denna sprint kan fastna i inskruvat läge under sommaren och då blir inte elementet varmt. Varje höst bör man därför röra lite på denna sprint så att den inte sitter fast.

  1. Skruva loss termostataggregatet genom att lossa den inre ringmuttern som håller hela aggregatet på plats.
  2. Med en hovtång, dra försiktigt i sprinten innanför. OBS! Dra inte ut hela sprinten, då läcker det ut varmt vatten och den kan vara lite knepig att få dit igen.  Det räcker att dra lite i sprinten så att man ser att den inte sitter fast.
  3. Skriva fast termostataggregatet igen.
  4. Skruva termostaten moturs så att man sätter på elementet och förvissa dig om att elementet blir varmt, vilket det blir om det är kallt ute. OBS! Är det varmt ute blir inte elementet varmt eftersom vattnets temperatur regleras av yttertemperaturen.
  5. Tänk också på att elementet inte behöver kännas varmt för att det ska vara igång – själv har du ju en temperatur på runt 37 grader i kroppen och inomhus är det betydligt lägre.